Image
Κοινωνικοποίηση κουταβιού:10 συμβουλές επιτυχίας!

Κοινωνικοποίηση κουταβιού:10 συμβουλές επιτυχίας!

Κοινωνικοποίηση είναι η σταδιακή έκθεση του κουταβιού από μικρή ηλικία,  σε ποικιλία ερεθισμάτων και καταστάσεων που θα συναντήσει στη ζωή του και με θετική κατάληξη.  Σκοπός της είναι ο σκύλος να μάθει να νιώθει άνετα παρουσία άλλων σκύλων, ανθρώπων, αλλά και σε νέες καταστάσεις ή περιβάλλοντα.

Η απόκτηση εμπειριών θα τον βοηθήσουν να κατανοεί καλύτερα τον κόσμο γύρω του, να προσαρμόζεται και να έχει ήρεμη και ισορροπημένη ζωή.

Τα κουτάβια είναι πιο δεκτικά στην κοινωνικοποίηση λόγω της έμφυτης περιέργειας να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Η περίοδος της κοινωνικοποίησης στα κουτάβια  είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για αυτά όσο και για εμάς. Η φάση της κοινωνικοποίησης πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 4 εβδομάδων, στην αρχή από τον εκτροφέα και στην συνέχεια από τον κηδεμόνα. Είναι σημαντικό τα κουτάβια να συνηθίσουν τους προσεκτικούς χειρισμούς μας και να εγκλιματιστούν στους καθημερινούς θορύβους και τις γενικότερες συνθήκες της καθημερινότητας.

1. Θα πρέπει το κουτάβι  να συνηθίσει  τους "οικιακούς" θορύβους όπως την ηλεκτρική σκούπα, το σεσουάρ μαλλιών, το πλυντήριο, την τηλεόραση, την μουσική, το μπλέντερ ή κάποιο μουσικό όργανο, γενικά να εξοικειωθεί από νωρίς με όλους τους πιθανούς θορύβους που κάθε σπίτι έχει. Η εξοικείωση με το περιβάλλον διαβίωσης του, το βοηθάει να μην φοβάται  τους ήχους από αυτές τις δραστηριότητες αλλά να τις θεωρεί  μέρος της καθημερινότητας του.

2. Πολύ σημαντικό είναι το κουτάβι να εξοικειωθεί με όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο καλύτερος τρόπος είναι το παιχνίδι και η φροντίδα. Μέσα από την ενασχόληση με το κουτάβι θα δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον σκύλο και τον άνθρωπο.

3. Είναι  καλή ιδέα το κουτάβι να έρθει  σε επαφή με παιδάκια, αφού τα συμβουλεύσουμε να το πλησιάσουν  με ήπιες και όχι απότομες κινήσεις, χωρίς πιέσεις. Το κουτάβι είναι θετικό να εξοικειωθεί και με άλλα ζωάκια (γάτες, περιστέρια κτλ)  αλλά  θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα ζώα με τα οποία θα έρθει σε επαφή είναι πλήρως εμβολιασμένα, υγιή και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να το βλάψει.

4. Καλό είναι να συνηθίσει  από νωρίς να μένει μόνο του σε ένα χώρο προστατευμένο και ασφαλή. Αυτό το ξεκινάμε σταδιακά,  στην αρχή μένει μόνο του λίγα  δευτερόλεπτα και σταδιακά  αυξάνουμε τον χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό του άγχους αποχωρισμού.

5. Θα πρέπει να συνηθίσει  από νωρίς την ρουτίνα  υγιεινής και φροντίδας δηλαδή το μπάνιο, το στέγνωμα, το χτένισμα, των καθαρισμό των αυτιών, των ματιών, το κόψιμο νυχιών και την περιποίηση των δοντιών.

6. Να εξοικειωθεί με την μεταφορά στο box ή τσάντα ή μάρσιππο ή σακίδιο πλάτης, την μετακίνηση με το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς,  το κορνάρισμα,  ή τον διαφορετικό τρόπο που θα επιλέξουμε για  να τον μετακινούμε.

7. Η εξοικείωση με την πολυκοσμία είναι επίσης ένα θετικό ερέθισμα. Μπορούμε να το πάρουμε στο πάρκο, στο εμπορικό κέντρο, σε καφέ ή και σε εστιατόριο,  επιβραβεύοντάς τον για την ηρεμία με χάδια, παιχνίδια ή λιχουδιές κατάλληλες για την ηλικία του. Σημαντική είναι και η εξοικείωση του  με το φυσικό περιβάλλον όπως είναι η  εξοχή, το δάσος, η θάλασσα ή ένα ρυάκι.

8. Αν θα πρέπει να περνάει χρόνο σε κάποιο άλλο χώρο (π.χ. εργασία ή φιλικό σπίτι), καλό είναι να συνηθίσει από νωρίς την προσαρμογή σε αυτό το περιβάλλον.

9. Εξοικείωση με τον χώρο και την διαδικασία της εξέτασης από τον κτηνίατρο. Μπορείτε να αρχίσετε να το βάζετε κάπου ψηλά-όπως σε ένα γραφείο ή τραπέζι,(πάντα με προσοχή και επίβλεψη) να το ακουμπάτε το σώμα, να βλέπετε τα αυτάκια και τα δοντάκια,  ακόμη και να το πάρετε αγκαλίτσα και πείτε ένα απλό γεια στον κτηνίατρο σας! Θετικό θα ήταν και η επίσκεψη στον groomer να γίνει νωρίς ώστε να συνηθίσει σταδιακά την παραμονή στο χώρο αυτό.

10. Εξοικείωση με τους εξωτερικούς θορύβους : φορτηγά, σειρήνες, κομπρεσέρ, μοτοσικλέτες και ότι άλλο υπάρχει στην περιοχή σας.

Βασική συμβουλή είναι η συνέπεια. Ο κηδεμόνας είναι σημαντικό να επαναλαμβάνει τις ίδιες ενέργειες τακτικά και να προσπαθεί να μην κουράζει το κουτάβι. Είτε πρόκειται για βόλτες, θορύβους, μετακινήσεις ή επαφή με άλλους ανθρώπους και ζωάκια. Επιπλέον ενώ είναι σημαντικό να εκθέτουμε το κουτάβι μας σε νέα περιβάλλοντα και εμπειρίες καλό είναι να υπερβάλουμε με ταυτόχρονα πολλά ερεθίσματα, είναι ωφέλιμο να το κάνουμε σταδιακά με θετικό τρόπο!

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου βοηθά στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου, φιλικού και ευτυχισμένου κατοικίδιου. Όσο πιο άνετος είναι ο σκύλος με το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα άλλα ζωάκια, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι η καθημερινότητα μας!

Ακολουθήστε μας για περισσότερες συμβουλές!

Related Articles

Image

Latest News & Blogs

Κοινωνικοποίηση κουταβιού:10 συμβουλές επιτυχίας!
Δάγκωμα φιδιού σε σκύλο  : Συμπτώματα, Πρώτες βοήθειες και Πρόληψη
10 τρόποι που σου λέει
Image
  • fab fa-facebook-f
  • fab fa-instagram

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας

ΣΚΥΛΟΙ

ΓΑΤΕΣ

ΜΙΚΡΑ ΖΩΑΚΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση
Στρ. Ναπολέοντος Ζέρβα 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
231 325 4143
Στείλτε μας email

info@allegropet.gr