Image
Δάγκωμα φιδιού σε σκύλο  : Συμπτώματα, Πρώτες βοήθειες και Πρόληψη

Δάγκωμα φιδιού σε σκύλο : Συμπτώματα, Πρώτες βοήθειες και Πρόληψη

Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι οι ιδανικές εποχές  για εξορμήσεις στην φύση είναι όμως και η περίοδος που παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των φιδιών στη χώρα μας.

Στις μεγάλες πόλεις δεν είναι συχνό φαινόμενο η συνάντηση με ένα φίδι. Ωστόσο αυτό διαφοροποιείται στην επαρχία, στην εξοχή, στα όμορφα χωριουδάκια, στην  αυλή του εξοχικού και σε μια πεζοπορία με το σκύλο μας.

ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ?

  • Σε σχισμές βράχων.
  • Ψηλά χόρτα και πυκνή βλάστηση.
  • Σε  αμμόλοφους.
  • Σε σωρούς ξύλων - τούβλων - σκουπιδιών.
  • Σε υγρά σημεία και μέρη που υπάρχει η τροφή τους (τρωκτικά και έντομα).
  • Σε υπόγεια.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ?

Τα φίδια (σε γενικές γραμμές)  κυκλοφορούν στη χώρα μας κυρίως Μάρτιο με Οκτώβριο,  περισσότερο 9πμ με 7μμ και στις θερμοκρασίες 10 - 17 βαθμούς Κελσίου γιατί τότε χρειάζονται ζεστασιά οπότε κινούνται για να λιαστούν. Κατά τους θερινούς μήνες επιλέγουν τις νυχτερινές ώρες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΙΔΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ?

Στη χώρα μας το επικίνδυνο φίδι είναι η οχιά, η οποία  καθώς δαγκώνει τη λεία της , εισέρχεται το δηλητήριο στους ιστούς του θύματος μέσω των δοντιών της. Η οχιά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φίδια καθώς είναι κοντή και χοντρή, με πλατύ κεφάλι, σχέδια τύπου ζιγκ-ζαγκ στο σώμα, η ουρά στενεύει απότομα και κάποιες έχουν και το χαρακτηριστικό "κερατάκι" στο ρύγχος.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΗΣ ΟΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ?

Το δάγκωμα της οχιάς είναι επώδυνο και το σοκ του περιστατικού είναι συνήθως τέτοιο ώστε ο σκύλος να αντιδράσει με ουρλιαχτό και κραυγή, να τρέξει μακριά ή να κουτσαίνει. Οι σκύλοι συνήθως δαγκώνονται στο πρόσωπο ή στα άκρα. Αν βρείτε την πληγή (τραύμα διάτρησης) από το δάγκωμα θα αιμορραγεί και φυσικά θα πονάει ή ακόμη και αν δεν την βρείτε αλλά υποψιάζεστε το δάγκωμα, πρέπει άμεσα να μεταφέρετε τον σκύλο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΗΣ ΟΧΙΑΣ ?

Τα συμπτώματα παρουσιάζονται μέσα στα πρώτα 30 λεπτά και το σημείο του δαγκώματος θα πρηστεί μέσα στο επόμενο δίωρο.

Αν δαγκωθεί στα άκρα, θα κουτσαίνει ή αν δαγκωθεί στην μύτη θα τρίβει την μουσούδα του.

Θα παρουσιάσει σημάδια δυσφορίας, μπορεί να αναπτύξει ταχυκαρδία, λήθαργο, ζάλη, εξάντληση, πυρετό, λαχάνιασμα, σάλια ή εμετό. 

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ  ΣΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΗΣ ΟΧΙΑΣ ?

Τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ή θα υποψιαστείτε ότι ο σκύλος σας έχει δαγκωθεί από οχιά, πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να δράσετε άμεσα.

Αρχικά, κρατήστε το σκύλο ακίνητο ή να περιοριστεί σε μικρό χώρο (box μεταφοράς)  για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση  του δηλητηρίου μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Αφαιρέστε το περιλαίμιο αν το δάγκωμα εμφανίστηκε στο κεφάλι ή το λαιμό γιατί συχνά η περιοχή πρήζεται και τυχόν σφιχτά κολάρα μπορεί να τον πνίξουν. Πλύνετε αμέσως την πληγή με πολύ νερό.  Μεταφέρετε το σκύλο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Αν έχετε τη δυνατότητα, τηλεφωνήστε κατά τη μεταφορά στον κτηνίατρο για να προετοιμαστεί έως ότου  φθάσετε. Τα περισσότερα σκυλάκια θα αναρρώσουν πλήρως εάν τους χορηγηθεί άμεση κτηνιατρική θεραπεία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ?

Στην διάρκεια μιας βόλτας στην εξοχή ο σκύλος μας, λόγω της φύσης του,   εξερευνά και  μυρίζει, οπότε θα ήταν βοηθητικό να έχετε ένα ραβδί για να το χτυπάτε στο έδαφος (τα φίδια απομακρύνονται γιατί νιώθουν τις δονήσεις του εδάφους),  χρησιμοποιείστε  οδηγό (λουρί) οπωσδήποτε , ώστε να υπάρχει έλεγχος στη βόλτα του σκύλου και στην έγκαιρη αποφυγή επικίνδυνων σημείων ή περιοχών με μειωμένη ορατότητα που μπορεί να κρύβουν φωλιές φιδιών. Αποφύγετε να κάθεστε ή να τρώτε κοντά σε βράχους, σωρούς ξύλου και όλα τα ύποπτα μέρη. Αν συναντήσετε μια οχιά, μείνετε ακίνητοι και χτυπήστε το ραβδί ή τα πόδια σας δυνατά στο έδαφος, μην ουρλιάξετε γιατί τα φίδια δεν ακούνε και επιπρόσθετα θα ταραχθεί ο σκύλος σας. Εάν η οχιά δεν απομακρύνεται, απομακρυνθείτε αργά, εσείς μαζί με τον σκύλο σας.

Ακολουθώντας όλες τις συμβουλές πρόληψης, με ενημερωμένο κουτί Πρώτων Βοηθειών και το κινητό τηλέφωνο του πλησιέστερου κτηνιάτρου στην περιοχή μας αποθηκευμένο στο κινητό μας , μπορούμε να απολαύσουμε την εξοχή,  την περιπέτεια και την ομορφιά  που η φύση μας προσφέρει. 

Μοιραστείτε το άρθρο με φίλους που έχουν κατοικίδια!

Καλό και ασφαλές καλοκαίρι!

Related Articles

Image

Latest News & Blogs

Κοινωνικοποίηση κουταβιού:10 συμβουλές επιτυχίας!
Δάγκωμα φιδιού σε σκύλο  : Συμπτώματα, Πρώτες βοήθειες και Πρόληψη
10 τρόποι που σου λέει
Image
  • fab fa-facebook-f
  • fab fa-instagram

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας

ΣΚΥΛΟΙ

ΓΑΤΕΣ

ΜΙΚΡΑ ΖΩΑΚΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση
Στρ. Ναπολέοντος Ζέρβα 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
231 325 4143
Στείλτε μας email

info@allegropet.gr